Fish skin as a source of collagen. Characteristics, extraction methods and applications
Authors:
- Julia Sadlik,
- Dagmara Słota
Abstract
Kolagen jest kluczowym białkiem w organizmach żywych, stanowiącym aż ok. 30% białka ludzkiego. Ze względu na swoje właściwości znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach, od inżynierii tkankowej po farmację i przemysł kosmetyczny. Z uwagi na zapotrzebowanie rynku szczególne zainteresowanie wzbudził kolagen pochodzenia rybiego, bowiem stosowanie go jest dozwolone we wszystkich religiach i nie ma związanych z tym żadnych restrykcji, jak w przypadku wiary muzułmańskiej czy żydowskiej, gdzie zakazane jest korzystanie z kolagenu wieprzowego bądź wołowego. Kolejnym aspektem przemawiającym za stosowaniem tego typu białka jest jego bezpieczeństwo, ponieważ w przeciwieństwie do pozostałych źródeł kolagenu zmniejsza on ryzyko przenoszenia różnego rodzaju chorób odzwierzęcych. Kolagen morski można pobierać z odpadów rybnych, takich jak skóra, łuski i płetwy. W artykule przedstawiono sposoby ekstrakcji oraz możliwości zastosowania takiego białka.
- Record ID
- CUTcedee7bf869f49b6a138d7a635c614d3
- Publication categories
- ;
- Author
- Other language title versions
- Skóra rybia jako źródło kolagenu. Charakterystyka, metody ekstrakcji i zastosowanie
- Journal series
- Inżynieria Materiałowa, ISSN 0208-6247, e-ISSN 2449-9889, Bimonthly
- Issue year
- 2023
- Vol
- 44
- No
- 1 (251)
- Pages
- 20-25
- Other elements of collation
- rys.; tab.; Bibliografia (na s.) - 24-25; Bibliografia (liczba pozycji) - 50; Oznaczenie streszczenia - Streszcz. ang., pol.; Numeracja w czasopiśmie - R. 44, Nr 1 (251)
- Keywords in English
- fish collagen, collagen, protein, biomaterials
- DOI
- DOI:10.15199/28.2023.1.3 Opening in a new tab
- URL
- https://sigma-not.pl/publikacja-142181-2023-1.html Opening in a new tab
- Language
- pol (pl) Polish
- Score (nominal)
- 40
- Score source
- journalList
- Score
- Uniform Resource Identifier
- https://cris.pk.edu.pl/info/article/CUTcedee7bf869f49b6a138d7a635c614d3/
- URN
urn:pkr-prod:CUTcedee7bf869f49b6a138d7a635c614d3
* presented citation count is obtained through Internet information analysis, and it is close to the number calculated by the Publish or PerishOpening in a new tab system.