Charakterystyka pomp próżniowych stosowanych w przemyśle spożywczym
Authors:
- Piotr Cyklis
Abstract
W artykule omówiono przykładowe zastosowania pomp próżniowych w przemyśle spożywczym. Przedstawiono wymagania dotyczące próżni oraz ich spełnienie w przypadku różnych konstrukcji pomp próżniowych. Zwrócono uwagę na wymogi higieniczne dla urządzeń sprężających, w szczególności dotyczących czystości gazu. Przedstawiono wybrane zastosowania pomp: z wirującym pierścieniem cieczy, łopatkowej, spiralnej, śrubowej oraz z podwójnymi rotorami. Zestawiono wymogi, czyli założenia projektowe, które należy przedstawić przy projektowaniu instalacji próżniowej w zakładach przemysłu spożywczego. Ważnym elementem instalacji poza samymi pompami są urządzenia towarzyszące, a w szczególności filtry pyłowe, odolejacze i odemglacze. Pełnią one dwojaką rolę: z jednej strony zapewniają czystość gazu, a z drugiej zabezpieczają pompę przed uszkodzeniem. Przy projektowaniu należy uwzględnić spadek ciśnienia w pompach, czyli warto stosować urządzenia dobrej jakości.
- Record ID
- CUT93fcb4a27a9f41f388fcfcb4d70386b3
- Publication categories
- ;
- Author
- Other language title versions
- Characteristics of vacuum pumps used in the food industry
- Journal series
- Przemysł Spożywczy, ISSN 0033-250X, e-ISSN 2449-996X, Monthly
- Issue year
- 2022
- Vol
- 76
- No
- 4
- Pages
- 29-35
- Other elements of collation
- rys.; tab.; wykr.; Bibliografia (na s.) - 35; Bibliografia (liczba pozycji) - 11; Oznaczenie streszczenia - Streszcz., Summ.; Numeracja w czasopiśmie - T. 76, 4
- Keywords in Polish
- pompy próżniowe, zastosowania przemysł spożywczy
- DOI
- DOI:10.15199/65.2022.4.4 Opening in a new tab
- URL
- https://sigma-not.pl/publikacja-137268-2022-4.html Opening in a new tab
- Language
- pol (pl) Polish
- Score (nominal)
- 20
- Score source
- journalList
- Score
- Uniform Resource Identifier
- https://cris.pk.edu.pl/info/article/CUT93fcb4a27a9f41f388fcfcb4d70386b3/
- URN
urn:pkr-prod:CUT93fcb4a27a9f41f388fcfcb4d70386b3
* presented citation count is obtained through Internet information analysis, and it is close to the number calculated by the Publish or PerishOpening in a new tab system.