Wpływ dodatku inuliny na właściwości reologiczne żeli kosmetycznych
Authors:
- Urszula Goik,
- Daniel Żmudziński,
- Tomasz Goik
Abstract
Plants raw materials have a rich chemical composition, which makes them suitable for various applications. Inulin is one of the many plant raw materials used in cos metic preparations. One of the advantages of inulin used in the cosmetics industry is its prebiotic properties. Inulin used in body wash preparations significantly reduces their potential for skin irritation and sensitization. The aim of the study was to determine the rheological properties of cosmetic gels with the inulin addition. The consistency of a cosmetic is one of the key elements when choosing it by consumers. The rheological properties of cosmetic preparations largely determine their functional properties and thus their quality. Rheological tests were carried out with an increasing shear rate within the value range from 1 s –1 to 800 s –1. The Ostwald de Waele power model to the experimental data was fitted. The range of linear viscoelasticity by determining the dependence of the storage modulus (G’) and loss modulus (G”) on the stress in the range 0,1–100 Pa at a constant frequency of 1 Hz was determined. The mechanical spectra in the range of linear viscoelasticity at a constant strain amplitude (γ = 0.02), for frequencies in the range 0,1 Hz to 10 Hz were determined. The tested gels are shear thinning liquids, the properties of which are beneficial when applying the cosmetic to the skin. An increase of the inulin addition increases the value of G’ and G” modules.
- Record ID
- CUTd3bb3a048cfc46878633c1fc84c6860b
- Publication type
- Publication categories
- ; ;
- Author
- Pages
- 330-341
- Other elements of collation
- tab.; wykr.; Bibliografia (na s.) - 340-341; Oznaczenie streszczenia - Streszcz., Summ.
- Book
- Kowalski Stanisław, Stanisław Kowalski Zięć Gabriela, Gabriela Zięć Drożdż Iwona Iwona Drożdż (eds.): Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta, 2020, Kraków, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydaw. UR w Krakowie, ISBN 978-83-66602-10-6
- Keywords in Polish
- żele kosmetyczne, inulina, reologia
- Abstract in Polish
- Surowce pochodzenia roślinnego mają bogaty skład chemiczny, predysponujący do ich wielorakiego wykorzystania. Inulina jest jednym z wielu surowców pochodzenia roślinnego stosowanych w preparatach kosmetycznych. Jedną z zalet inuliny wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym są jej właściwości prebiotyczne. Inulina stosowana w preparatach do mycia ciała znacznie zmniejsza ich potencjał do podrażniania i uczulania skóry. Celem pracy było określenie właściwości reologicznych żeli kosmetycznych z dodatkiem inuliny. Konsystencja kosmetyku jest jednym z kluczowych elementów przy jego wyborze przez konsumentów. Właściwości reologiczne preparatów kosmetycznych w dużym stopniu decydują o ich cechach użytkowych, a tym samym wpływają na ich jakość. Badania reologiczne prowadzono z rosnącą szybkością ścinania w zakresie wartości od 1 s–1 do 800 s–1. Do danych eksperymentalnych dopasowano model potęgowy Ostwalda de Waele’a. Zakres liniowej lepkosprężystości określono, wyznaczając zależność modułu magazynowania (G’) i modułu stratności (G”) od naprężenia w zakresie 0,1–100 Pa przy stałej częstotliwości 1 Hz. Spektra mechaniczne określono w zakresie liniowej lepkosprężystości przy stałej amplitudzie odkształcenia (γ = 0,02) dla częstotliwości w zakresie 0,1 Hz do 10 Hz. Badane żele należą do płynów rozrzedzanych ścinaniem, których właściwości są korzystne podczas aplikacji kosmetyku na skórę. Wzrost dodatku inuliny wpływa na wzrost wartości modułów G’ i G”.
- URL
- https://pttzm.org/wp-content/uploads/2021/10/Żywność-a-oczekiwania-współczesnego-konsumenta.pdf Opening in a new tab
- Language
- pol (pl) Polish
- License
- Score (nominal)
- 20
- Uniform Resource Identifier
- https://cris.pk.edu.pl/info/article/CUTd3bb3a048cfc46878633c1fc84c6860b/
- URN
urn:pkr-prod:CUTd3bb3a048cfc46878633c1fc84c6860b
* presented citation count is obtained through Internet information analysis, and it is close to the number calculated by the Publish or PerishOpening in a new tab system.