Knowledge base: Cracow University of Technology

Settings and your account

Back

Absoluty. Otrzymywanie, właściwości i zastosowania

Authors:

  • Rafał Rachwalik

Abstract

This monograph presents laboratory and industrial methods of preparation, application and short characteristics of selected absolutes. With the exception of one, all presented are derived from plant raw materials. The largest group were those derived from the inflorescence of various plants. This is the dominant type of raw material for this type of extract. This is mainly due to the restrictions that exist when obtaining essential oils. Not all flowers can be obtained. The problem is first of all the low content of the desired aromatic constituents and the sensitivity of the delicate raw material, which is the flowers to the high temperature used during distillation. Thanks to extraction processes, absolutes can therefore be obtained from such material most often of plant origin, from which, due to these problems, essential oils are not obtained. Absolutes derived from other parts of plants have also been characterized. Among the characterized absolutes, two types of absolutes can be distinguished. The first is those very well-known and often used in various types of products primarily of the cosmetic and food industry. The second group, on the other hand, are more specialized absolutes with a much narrower application, most often in the cosmetic industry for the production of perfumery. Additionally, exemplary chromatograms for commercial absolutes described in the monograph are presented.

Record ID
CUTde82a9b3aefb4b6f9f0461f033aee24e
Book type
Monograph
Book categories
science book; reviewed work
Author
Other contributor
Publisher (including from the ministerial list of publishers)
Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
Publisher name (outside publisher list)
Wydaw. PK
Publishing place (Publisher address)
Kraków
Pages
184
ISBN
978-83-66531-96-3 (online)
Other ISBN
978-83-66531-83-3
Issue year
2021
Other elements of collation
mapy; rys.; schem.; tab.; wykr.; Bibliografia (na s.) - 164-182; Bibliografia (liczba pozycji) - 311; Oznaczenie streszczenia - Streszcz., Summ.
Keywords in Polish
absoluty, ekstrakcja, związki zapachowe
Abstract in Polish
W niniejszej monografii zaprezentowano laboratoryjne i przemysłowe metody otrzymywania, zastosowania oraz krótką charakterystykę wybranych absolutów. Z wyjątkiem jednego wszystkie przedstawione są pozyskiwane z surowców roślinnych. Największą grupę stanowią te pozyskane z kwiatostanu różnych roślin. Jest to dominujący rodzaj surowca w przypadku tego typu ekstraktów. Wynika to przede wszystkim z ograniczeń, jakie istnieją w przypadku pozyskiwania olejków eterycznych. Nie ze wszystkich kwiatów można je bowiem otrzymać. Problemem jest przede wszystkim niska zawartość pożądanych składników aromatycznych oraz wrażliwość delikatnego surowca, jakim są kwiaty, na wysoką temperaturę stosowaną podczas destylacji. Dzięki procesom ekstrakcji można zatem otrzymać absoluty z materiału najczęściej pochodzenia roślinnego, z którego ze względu na wspomniane problemy nie pozyskuje się olejków eterycznych. Scharakteryzowano również absoluty pozyskane z innych części roślin. Wśród opisywanych można wyróżnić dwa rodzaje. Pierwszy to absoluty bardzo dobrze znane i często stosowane w rożnego rodzaju wyrobach, przede wszystkim przemysłu kosmetycznego i spożywczego. Natomiast druga grupa to absoluty bardziej specjalistyczne, o dużo węższym zastosowaniu, najczęściej w przemyśle kosmetycznym do produkcji wyrobów perfumeryjnych. Dodatkowo zaprezentowano również przykładowe chromatogramy do handlowych absolutów opisanych w monografii.
URL
https://repozytorium.biblos.pk.edu.pl/resources/44839 Opening in a new tab
Language
pol (pl) Polish
License
CC BY-NC-ND
Score (nominal)
80

Cite


Uniform Resource Identifier
https://cris.pk.edu.pl/info/book/CUTde82a9b3aefb4b6f9f0461f033aee24e/
URN
urn:pkr-prod:CUTde82a9b3aefb4b6f9f0461f033aee24e

* presented citation count is obtained through Internet information analysis, and it is close to the number calculated by the Publish or PerishOpening in a new tab system.


Confirmation
Are you sure?
Report incorrect data on this page
clipboard