Wpływ w/c na zmianę struktury napowietrzenia
Authors:
- Aneta Nowak-Michta
Abstract
Artykuł opisuje wpływ współczynnika wodno-cementowego na stabilność napowietrzenia i w konsekwencji na charakterystykę porów powietrznych, odpowiedzialną za zapewnienie odporności na złuszczanie betonów. Analizę przeprowadzono w oparciu o wyniki badań 6 napowietrzonych i 6 nienapowietrzonych betonów o zmiennym w/c w zakresie 0,53-0,30. Charakterystyki porów powietrznych w stwardniałych betonach określono za pomocą automatycznego systemu RapidAir 457 zgodnie z normą EN 480-11. Struktura napowietrzenia zmienia się wraz ze zmianą współczynnika w/c. W/C nie wpływa na zawartość korzystnych porów od napowietrzenia, jednakże odpowiada za zawartość dużych porów. Najkorzystniejszą strukturę porów uzyskano w betonie, który posiada optymalną lepkość pozwalającą na ucieczkę dużych porów podczas zagęszczania i zapobiegającą koalescencji drobnych porów, a także zawartość superplastyfikatora nie powodującą dodatkowego napowietrzania.
- Record ID
- CUTdec4be30e1144caebfb918e37841831e
- Publication categories
- ;
- Author
- Other language title versions
- Influence of the w/c ratio on the aeration structure
- Journal series
- Magazyn Autostrady, ISSN 1730-0703, Bimonthly
- Issue year
- 2021
- No
- 2
- Pages
- 33-38
- Other elements of collation
- rys.; tab.; wykr.; Bibliografia (na s.) - 38; Bibliografia (liczba pozycji) - 20; Oznaczenie streszczenia - Streszcz, Summ.; Numeracja w czasopiśmie - Nr 2
- Keywords in Polish
- beton napowietrzony, beton nienapowietrzony, pory powietrzne, napowietrzenie, współczynnik wodno-cementowy
- Keywords in English
- air-entrained concrete, non-air-entrained concrete, air pores, air entrainment, water-cement ratio
- URL
- https://autostrady.elamed.pl/aktualny-numer Opening in a new tab
- Language
- pol (pl) Polish
- Score (nominal)
- 5
- Uniform Resource Identifier
- https://cris.pk.edu.pl/info/article/CUTdec4be30e1144caebfb918e37841831e/
- URN
urn:pkr-prod:CUTdec4be30e1144caebfb918e37841831e
* presented citation count is obtained through Internet information analysis, and it is close to the number calculated by the Publish or PerishOpening in a new tab system.