Technologies of essential oils
Authors:
- Rafał Rachwalik,
- Grzegorz Kurowski,
- Elżbieta Vogt,
- Otmar Vogt
Abstract
The monograph presents methods for preparation, properties and applications of essential oils. It should be mentioned that at present, almost 3.000 plants containing essential oils are known, but the oils are obtained only from 300 of them. Laboratory and industrial methods of collection of essential oils are discussed in the monograph, as well as methods of investigation of their properties.Thus, it is focused on the most popular commercial essential oils used in food industry, cosmetic industry, pharmaceutical industry, as well as aromatherapy. Moreover, it gives examples of less known oils, but also important considering their properties. As a criterion for division into individual groups, the most popular of classification was adopted, taking into account the plant part, from which the essential oil may be extracted. Therefore, essential oils obtained from: blossoms and flower buds, fruits, seeds, leaves, stalks and twigs, from bark and directly from wood, from resins, roots and rhizomes, are distinguished.Additionally, exemplary chromatograms for commercial essential oils described in the monograph are presented.
- Record ID
- CUTc0721da298704803a1432a4f5d091db6
- Other language title versions
- Technologie olejków eterycznych
- Book type
- Monograph
- Book categories
- ;
- Author
- Other contributor
- Corporate author
- Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
- Publisher (including from the ministerial list of publishers)
- Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
- Publisher name (outside publisher list)
-
Wydaw. PK
- Publishing place (Publisher address)
- Kraków
- Pages
- 507
- ISBN
-
978-83-66531-31-4 (eISBN)
- Issue year
-
2020
- Book series /Journal (in case of Journal special issue)
- Chemia, ISSN 0554-8241
- Other elements of collation
- il. (gł. kolor.); Bibliografia (na s.) - 480-505; Bibliografia (liczba pozycji) - 511; Oznaczenie streszczenia - Summ., Streszcz., Zsfassung
- Substantive notes
- Równolegle tekst pol. i ang.
- Keywords in English
- essential oils, flavor, fragrances
- Abstract in Polish
- W niniejszej monografii przedstawiono metody otrzymywania, właściwości oraz za-stosowanie olejków eterycznych. Wspomniano, że obecnie znanych jest prawie 3000 roślin, które zawierają olejki eteryczne, ale tylko z 300 z nich są one pozyskiwane. Omówiono laboratoryjne i przemysłowe metody pozyskiwania olejków eterycznych oraz metody badania ich właściwości.Skupiono się zatem przede wszystkim na najpopularniejszych handlowych olej-kach eterycznych stosowanych w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym, a także w aromaterapii. Ponadto przedstawiono przykłady olejków mniej znanych, ale równie istotnych, uwzględniając ich właściwości. Jako kryterium po-działu na poszczególne grupy przyjęto najpopularniejszą klasyfikację biorącą pod uwagę część rośliny, z której olejek eteryczny może być pozyskiwany. I tak wyróżniono olejki eteryczne otrzymywane z: kwiatostanów i pąków kwiatowych, owoców, nasion, liści, łodyg i gałązek, z kory drzew i bezpośrednio z drewna, z żywicy, korzeni oraz kłączy.Dodatkowo zaprezentowano również przykładowe chromatogramy handlowych olejków eterycznych opisanych w monografii.
- URL
- https://repozytorium.biblos.pk.edu.pl/resources/43778 Opening in a new tab
- Related project
- Programowanie doskonałości - PK XXI 2.0 Program Rozwoju Politechniki Krakowskiej na lata 2018-2022. . Project leader at PK: , ,
- Language
- eng (en) English; pol (pl) Polish
- License
- Score (nominal)
- 80
- Uniform Resource Identifier
- https://cris.pk.edu.pl/info/book/CUTc0721da298704803a1432a4f5d091db6/
- URN
urn:pkr-prod:CUTc0721da298704803a1432a4f5d091db6
* presented citation count is obtained through Internet information analysis, and it is close to the number calculated by the Publish or PerishOpening in a new tab system.