Studies on physicochemical properties of selected apiproducts as materials for preparation of protein spheres
Authors:
- Sonia Kudłacik-Kramarczyk,
- Magdalena Głąb,
- Anna Drabczyk,
- Bożena Tyliszczak,
- Henryk Kołoczek
Abstract
The main purpose of this work was to determine the impact of the location of bee apiaries in diff erent parts of Poland on the physicochemical properties of selected bee honeys. Studies focused on the determination of the antioxidant properties of apiproducts. The water content in honeys as well as their pH values were also analyzed. Four types of honeys (honeydew, linden, buckwheat, acacia) originating from various parts of Poland were selected for the research. Based on the obtained results, it can be stated that the examined honeys diff ered in physicochemical properties, which was related to the diff erences in their chemical composition. All honeys tested showed antioxidant properties. It can also be found that the water content in analyzed products was related to their origin and variety. Analyzing pH measurements, it can also be observed that all tested samples were characterized by acidic properties.
- Record ID
- CUT42189506cf4c47419af078c01accbe7f
- Publication categories
- ;
- Author
- Other language title versions
- Badania właściwości fizykochemicznych wybranych pszczelich produktów ubocznych jako materiałów do wytwarzania sfer białkowych
- Journal series
- Inżynieria Mineralna, ISSN 1640-4920
- Issue year
- 2019
- No
- 1 (43)
- Pages
- 125-130
- Other elements of collation
- tab.; Bibliografia (na s.) - 130; Bibliografia (liczba pozycji) - 8; Oznaczenie streszczenia - Abstr., Streszcz. pol.; Numeracja w czasopiśmie - No 1 (43)
- Keywords in Polish
- miód pszczeli, aktywność antyoksydacyjna, DPPH, spektroskopia UV-VIS
- Keywords in English
- antioksydants, honeybee, chromatography
- Abstract in Polish
- Głównym celem tej pracy było określenie wpływu lokalizacji pasiek pszczelich w różnych częściach Polski na właściwości fizykochemiczne wybranych miodów pszczelich. Badania koncentrowały się na określeniu właściwości przeciwutleniających produktów api (pszczelich) . Analizowano również zawartość wody w miodzie, a także ich wartości pH. Do badań wybrano cztery rodzaje miodów (spadziowy, lipowy, gryczany, akacjowy) pochodzące z różnych regionów Polski. Na podstawie uzyskanych wyników można stwierdzić, że wytwarzane miody różniły się właściwościami fizykochemicznymi, co było związane z różnicami w ich składzie chemicznym. Wszystkie badane miody wykazały właściwości przeciwutleniające. Można również stwierdzić, że zawartość wody w analizowanych produktach była związana z ich pochodzeniem i odmianą. Analizując pomiary pH, można również zauważyć, że wszystkie badane próbki charakteryzowały się właściwościami kwasowymi.
- DOI
- DOI:10.29227/IM-2019-01-23 Opening in a new tab
- URL
- http://www.potopk.com.pl/archiwum.html Opening in a new tab
- Language
- eng (en) English
- License
- Score (nominal)
- 40
- Publication indicators
- = 0
- Additional fields
- Indeksowana w: Web of Science, Scopus
- Uniform Resource Identifier
- https://cris.pk.edu.pl/info/article/CUT42189506cf4c47419af078c01accbe7f/
- URN
urn:pkr-prod:CUT42189506cf4c47419af078c01accbe7f
* presented citation count is obtained through Internet information analysis, and it is close to the number calculated by the Publish or PerishOpening in a new tab system.