Rapeseed oil most often chosen by consumers. What should we know about this product?
Authors:
- Anna Wondołowska-Grabowska,
- Elżbieta Skrzyńska,
- Małgorzata Gniadzik-Zasańska,
- Marcin Kozak
Abstract
The article discuss the topic of vegetable oils which are available on the domestic market, particularly the most popular rapeseed oil. It was considered, among the others, who are the consumers and what are their prerequisites in selecting the oils for daily consumption. The essence of the work is a critical comparison of 26 different commercial rapeseed oils composition, taking into consideration both the refined oils, commonly available in discounts, the high quality cold pressed oils, as well as the rapeseed oil enriched with other oils and flavors. Conducted research included the composition of crude rapeseed oil, obtained from six most cultivated common rapeseed varieties. Despite evident superiority of crude rapeseed oil over commercial products, the differences between the latter are relatively small, despite of differences in the methods of obtaining and the additives used.
- Record ID
- CUTb497eb07c3884ce4820eb5b59f72076a
- Publication categories
- ;
- Author
- Other language title versions
- Olej rzepakowy najczęściej wybierany przez konsumentów. Co powinniśmy o nim wiedzieć?
- Journal series
- Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu -Rolnictwo, ISSN 1897-2098
- Issue year
- 2018
- No
- 125, Nr 628
- Pages
- 73-87
- Other elements of collation
- tab.; Bibliografia (na s.) - 83-86; Oznaczenie streszczenia - Streszcz. ang., pol.; Numeracja w czasopiśmie - 125, Nr 628
- Keywords in Polish
- olej rzepakowy, skład kwasów tłuszczowych, indeksy wartości oleju
- Keywords in English
- rapeseed oil, composition of fatty acids, indicator of oil value
- Abstract in Polish
- W artykule poruszono tematykę olejów roślinnych dostępnych na krajowym rynku detalicznym, w szczególności najpopularniejszego oleju rzepakowego. Uwzględniono między innymi kim są konsumenci i jakimi przesłankami kierują się przy wyborze olejów do codziennego spożycia. Istotą pracy jest krytyczne porównanie składu 26 różnych handlowych olejów rzepakowych, analizując zarówno te rafinowane, powszechne w sprzedaży dyskontowej, oleje wyższej jakości tłoczone na zimno, jak i oleje rzepakowe uszlachetniane dodatkiem innych olejów lub aromatów. Całość od-niesiono do składu surowego oleju rzepakowego, pozyskanego do badań z 6 najpowszechniejszych odmian nasion rzepaku. Mimo wyraźnej przewagi surowego oleju rzepakowego nad produktami handlowymi, różnice pomiędzy tymi ostatnimi są stosunkowo niewielkie, niezależnie od odmiennych metod otrzymania i stosowanych dodatków.
- Language
- eng (en) English
- Score (nominal)
- 9
- Uniform Resource Identifier
- https://cris.pk.edu.pl/info/article/CUTb497eb07c3884ce4820eb5b59f72076a/
- URN
urn:pkr-prod:CUTb497eb07c3884ce4820eb5b59f72076a
* presented citation count is obtained through Internet information analysis, and it is close to the number calculated by the Publish or PerishOpening in a new tab system.