Problems of quality and safety assurance in road transport of food products
Authors:
- Magdalena Satora,
- Maciej Szkoda
Abstract
The paper presents the issues of ensuring the quality and safety of food products in road transport. First, the legal acts related to road transport of food, including the Agreement on the International Carriage of Perishable Foodstuffs and on the Special Equipment to be Used for such Carriage (ATP) and the Hazard Analysis and Critical Control Points System (HACCP) were briefly characterized. Next, the general characteristics of the entire process of transporting food products and the division of heavy goods vehicles for transporting food were presented. Also, the refrigerated semitrailers were described, as well as requirements for temperatures and vehicles in which the entire process of food supply takes place. Then, the description of the conditions of transport of one of the types of food products was shown. Finally, an analysis of statistical data on the road transport of food products in Poland in the years 2013-2017 was carried out in order to determine the scale of the problem related to ensuring the quality and safety of this group of products.
- Record ID
- CUTa7dd3fbdb87349e89743f012daa29562
- Publication type
- Publication categories
- ; ;
- Author
- Other language title versions
- Problemy z jakością i zapewnieniem bezpieczeństwa w transporcie drogowym produktów spożywczych
- Pages
- 143-160
- Other elements of collation
- rys.; tab.; Bibliografia (na s.) - 159; Oznaczenie streszczenia - Abstr.
- Book
- Gwiazdowska Daniela, Daniela Gwiazdowska Juś Krzysztof Krzysztof Juś (eds.): Current trends in quality science : product and technology innovations, 2019, Radom, Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Technologii Eksploatacji, Wydaw. Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB, ISBN 978-83-7789-591-7
- Keywords in Polish
- transport produktów żywnościowych, transport drogowy, uwarunkowania formalno-prawne, jakość, bezpieczeństwo
- Keywords in English
- transport of food products, road transport, legal and formal requirements, quality, safety
- Abstract in Polish
- W pracy przedstawiono problematykę zapewnienia jakości i bezpieczeństwa produktów żywnościowych w transporcie drogowym. Scharakteryzowano akty prawne związane z transportem drogowym żywności, w tym Umowę o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów (ATP) i System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) oraz przedstawiono ogólną charakterystykę całego procesu transportu produktów spożywczych, a także podział samochodów ciężarowych do transportu żywności. Opisano również naczepy chłodnie, a także wymagania dotyczące temperatur i pojazdów, w których odbywa się cały proces transportu żywności. Następnie opisane zostały warunki transportu wybranego rodzaju produktu żywnościowego. Na koniec przeprowadzono analizę danych statystycznych dotyczących transportu produktów żywnościowych transportem drogowym w Polsce w latach 2013-2017 w celu określenia skali problemu związanego z zapewnieniem jakości i bezpieczeństwa tej grupy produktów.
- Language
- eng (en) English
- Score (nominal)
- 20
- Uniform Resource Identifier
- https://cris.pk.edu.pl/info/article/CUTa7dd3fbdb87349e89743f012daa29562/
- URN
urn:pkr-prod:CUTa7dd3fbdb87349e89743f012daa29562
* presented citation count is obtained through Internet information analysis, and it is close to the number calculated by the Publish or PerishOpening in a new tab system.