Produkcja żywności w obiektach i na obszarach poprzemysłowych
Authors:
- Małgorzata Drożdż-Szczybura
Abstract
As a result of changes which impact global goods market such as: manufacturing factors changes, alteration of consumer and industrial products, used technologies obsolescence and impact of force majeure, since XX century mid 50’s production stagnation is observed on both individual plant and whole industrial districts levels. Occurrence of such abandoned places invokes natural need of their proper administration by new functions introduction. Among many revitalization initiatives Urban agriculture is recognized as a new common function. Yesterday’s industry is becoming agriculture of tomorrow. Food is most often produced in past former office buildings, warehouses and habitats where electric, electronic and information-based production was executed before. Substantial limitation for urban agriculture growth and food production in industrial areas is their impurity caused by past production activities nature.
- Record ID
- CUTe359539163b64dc5a5d6e9eba8ee3d87
- Publication type
- Publication categories
- ; ;
- Author
- Other language title versions
- Food production in post-industrial facilities and areas
- Pages
- 109-127
- Other elements of collation
- fot.; Bibliografia (na s.) - 126-127; Bibliografia (liczba pozycji) - 11; Oznaczenie streszczenia - Abstr.
- Book
- Stano Bernadeta, Bernadeta Stano Łapińska Joanna Joanna Łapińska (eds.): Przestrzeń alternatywna dla działań artystycznych : projekt artystyczno-naukowy przy Muzeum Żup Krakowskich "Pamięć morza", 2019, Kraków, Wieliczka, Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie, Wydaw. Naukowe UP, Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka, ISBN 978-83-8084-299-1
- Keywords in Polish
- rolnictwo miejskie, obiekty poprzemysłowe, inicjatywy artystyczne
- Keywords in English
- urban agriculture, post-industrial objects, artistic initiatives
- Abstract in Polish
- Na skutek zmian zachodzących na światowym rynku towarów, czynników produkcji, dóbr konsumpcyjnych i przemysłowych, starzenia się stosowanych technologii oraz zdarzeń losowych od końca lat 50. XX w. ustaje produkcja zarówno w pojedynczych zakładach, jak i całych miejskich dzielnicach przemysłowych. Zaistnienie opuszczonych obiektów przemysłowych wywołuje potrzebą ich zagospodarowania poprzez wprowadzanie nowych funkcji. Wśród licznych inicjatyw rewitalizacyjnych coraz powszechniej taką nową funkcją jest rolnictwo miejskie. Wczorajszy przemysł staje się jutrzejszym rolnictwem. Żywność wytwarzana jest najczęściej w byłych biurowcach i magazynach oraz budynkach, w których wcześniej prowadzono produkcję związaną z technologiami elektrycznymi, elektronicznymi i informacyjnymi. Jednym z istotnych ograniczeń rozwoju rolnictwa miejskiego i produkcji żywności w obiektach oraz na terenach poprzemysłowych są skażenia stanowiące skutek prowadzonej wcześniej industrialnej działalności gospodarczej.
- Language
- pol (pl) Polish
- Score (nominal)
- 20
- Uniform Resource Identifier
- https://cris.pk.edu.pl/info/article/CUTe359539163b64dc5a5d6e9eba8ee3d87/
- URN
urn:pkr-prod:CUTe359539163b64dc5a5d6e9eba8ee3d87
* presented citation count is obtained through Internet information analysis, and it is close to the number calculated by the Publish or PerishOpening in a new tab system.