Sprężarki i dmuchawy w przemyśle spożywczym
Authors:
- Piotr Cyklis
Abstract
W publikacji przedstawiono wymagania stawiane technologii sprężania w przemyśle spożywczym. Omówiono podstawy teoretyczne działania sprężarek i dmuchaw oraz podano ogólną klasyfikację urządzeń sprężających. Nowoczesne konstrukcje sprężarek charakteryzują się wysoką dokładnością wykonania, zastosowaniem nowoczesnych materiałów oraz optymalizacji kształtu wynikającej z obliczeń symulacyjnych dla osiągnięcia wysokiej sprawności. Pokazano, że przy doborze sprężarki sama cena zakupu nie powinna być jedynym kryterium doboru. Powinny być przeanalizowane wszystkie koszty eksploatacji przez cały okres amortyzacji maszyny. Dotyczy to kosztów energii, obsługi i remontów, możliwych przerw w pracy ze względu na awarie. W obliczeniach należy też uwzględnić możliwość wykorzystania energii odpadowej z chłodzenia maszyny i sprężanego gazu.
- Record ID
- CUT80b5efc7ab8542ab80d2c48dfe122b6d
- Publication categories
- ;
- Author
- Journal series
- Przemysł Spożywczy, ISSN 0033-250X, e-ISSN 2449-996X, Monthly
- Issue year
- 2019
- Vol
- 73
- No
- 4
- Pages
- 53-58
- Other elements of collation
- il. (w tym kolor.); Oznaczenie streszczenia - Streszcz., Summ.; Numeracja w czasopiśmie - T. 73, nr 4
- Keywords in Polish
- sprężarki, dmuchawy, wymagania higieniczne
- Keywords in English
- compressors, blowers, higienic requirements
- DOI
- DOI:10.15199/65.2019.4.8 Opening in a new tab
- URL
- http://sigma-not.pl/publikacja-119841-2019-4.html Opening in a new tab
- Language
- pol (pl) Polish
- Score (nominal)
- 0
- Uniform Resource Identifier
- https://cris.pk.edu.pl/info/article/CUT80b5efc7ab8542ab80d2c48dfe122b6d/
- URN
urn:pkr-prod:CUT80b5efc7ab8542ab80d2c48dfe122b6d
* presented citation count is obtained through Internet information analysis, and it is close to the number calculated by the Publish or PerishOpening in a new tab system.