The impact of addition of xanthan gum and guar gum on rheological properties of foams produced by continuous method
Authors:
- Maciej Kabziński,
- Krzysztof Neupauer,
- Marcelina Nowak,
- Joanna Kruk,
- Kacper Kaczmarczyk
Abstract
The paper presents the effect of the addition of hydrocolloids – xanthan gum and guar gum – on the rheological properties of ovoalbumin-based food foams, produced by continuous method. The foaming was carried out in a column apparatus with additional aeration equipped with a paddle stirrer. In order to determine the rheological parameters, a hysteresis loop test was carried out. The results of the study were described using the Ostwald-de Waele equation. The effect of the addition of hydrocol-loid on the rheological properties of the obtained foams was characterized, and the synergistic effects between the hydrocolloids used were described.
- Record ID
- CUT4cce9053f4db46eeb4b503fae550f112
- Publication categories
- ;
- Author
- Other language title versions
- Wpływ dodatku gumy ksantanowej i gumy guar na właściwości reologiczne pian wytwarzanych metodą ciągłą
- Journal series
- Polimery, ISSN 0032-2725
- Issue year
- 2019
- Vol
- 64
- No
- 7-8
- Pages
- 62-65
- Other elements of collation
- schem.; tab.; wykr.; Bibliografia (na s.) - 64-65; Bibliografia (liczba pozycji) - 14; Oznaczenie streszczenia - Abstr., Streszcz.; Numeracja w czasopiśmie - T. 64, nr 7-8
- Keywords in Polish
- piany spożywcze, guma ksantanowa, guma guar, reologia
- Keywords in English
- food foams, xanthan gum, guar gum, rheology
- Abstract in Polish
- Zbadano wpływ dodatku hydrokoloidów – gumy ksantanowej i gumy guar – na wła-ściwości reologiczne wytwarzanych metodą ciągłą pian spożywczych na bazie albuminy jaja kurzego. Spienianie prowadzono w zaopatrzonym w mieszadło łopatkowe aparacie kolumnowym z dodatko-wym napowietrzaniem. W celu określenia parametrów reologicznych wykonano test pętli histerezy. Wyniki badań opisano z zastosowaniem równania Ostwalda-de Waele. Scharakteryzowano wpływ do-datku hydrokoloidu na właściwości reologiczne otrzymanych pian oraz opisano efekty synergistyczne użytych hydrokoloidów.
- DOI
- DOI:10.14314/polimery.2019.7.11 Opening in a new tab
- URL
- http://en.www.ichp.pl/The-impact-of-addition-of-xanthan-gum-and-guar-gum-on-rheological-properties Opening in a new tab
- Language
- eng (en) English
- License
- Score (nominal)
- 70
- Additional fields
- Indeksowana w: Web of Science
- Uniform Resource Identifier
- https://cris.pk.edu.pl/info/article/CUT4cce9053f4db46eeb4b503fae550f112/
- URN
urn:pkr-prod:CUT4cce9053f4db46eeb4b503fae550f112
* presented citation count is obtained through Internet information analysis, and it is close to the number calculated by the Publish or PerishOpening in a new tab system.