Usuwanie organizmów patogennych w procesach uzdatniania wody
Authors:
- Joanna Bąk,
- Barbara Dąbrowska,
- Wojciech Dąbrowski,
- Michał Polus,
- Michał Zielina
Abstract
Opisano pochodzenie i wymieniono najczęściej występujące w wodach mikroorganizmy chorobotwórcze. Przedstawiono warunki środowiskowe sprzyjające utrzymaniu żywotności, lub przeciwnie prowadzące do destrukcji możliwości rozwoju cyst i oo-cyst pasożytów jelitowych po przedostaniu się do przewodu pokarmowego potencjalnego żywiciela. Na podstawie literatury omówiono występowanie i liczebność mikroorganizmów chorobotwórczych w ściekach sanitarnych i szpitalnych oraz w glebie i w wodzie. Podano jakie objawy kliniczne zachorowania występują w przypadku chorób pochodzących z żywności i skażonej mikrobiologicznie wody. Opisano też pokrótce prognozowany okres czasu i przebieg chorób w przypadku ludzi o zdrowym i zaburzonym mechanizmie immunologicznym. Wymieniono szereg opisanych wcześniej przypadków epidemii pochodzących z nieodpowiedniej jakości wody pitnej oraz zacytowano dane na podstawie których możliwe jest wnioskowanie o prawdopodobieństwie zachorowania, jeżeli znana jest liczebność form przetrwalnikowych pierwotniaków w wodzie pitnej. Omówiono metody identyfikacji tych form przetrwalnikowych, zwracając szczególną uwagę na metody mikroskopii fluorescencyjnej, fluorescencyjnej hybrydyzacji in situ oraz reakcji łańcuchowej polimerazy. Przedyskutowano możliwości przetrwania w stanie aktywnym w wodzie cyst Giardia oraz oo-cyst Cryptosporidium oraz możliwości ich separacji przez sedymentację w jeziorach oraz w sztucznych zbiornikach wodnych, z uwzględnieniem opadania na powierzchni cząstek gliny. Sformułowano zasady właściwej gospodarki wodno – ściekowej w zlewni rzecznej, która zapewnia zmniejszenie ryzyka wystąpienia epidemii pochodzącej od wody. Wyrażono opinię, że poprawnie prowadzone procesy uzdatniania wody pitnej mogą nie wystarczyć aby zapobiec wystąpieniu epidemii w przypadku zbyt dużego skażenia mikrobiologicznego wody surowej formami przetrwalnikowymi pierwotniaków. Uzasadniono różnice w mechanizmach kontrolujących transport cyst Giardia i oo-cyst Cryptosporidium w złożu porowatym filtrów pospiesznych wody i wyjaśniono dlaczego te drugie są zazwyczaj znacznie trudniejsze do usunięcia z wody. Oceniono też działanie dezynfektantów w dezaktywacji form przetrwalnikowych pasożytów jelitowych, zwracając uwagę na słabe działanie kwasu chlorowego (I). Wytłumaczono skąd się bierze zła jakość pierwszego filtratu i jaki ma to wpływ na zagrożenia zdrowotne dla konsumentów wody. Omówiono też kilka metod przeciwdziałania temu niekorzystnemu zjawisku. Zasugerowano szereg działań zmierzających do bardziej efektywnego usuwania form przetrwalnikowych pierwotniaków z uzdatnianej wody. Uzasadniono potrzebę ochrony jakości wody pitnej w systemie multibarier poczynając od źródeł cyst i oo-cyst, a na procesach uzdatniania wody kończąc.
- Record ID
- CUT9b4ed42f7bc8446597a37240c7ba2303
- Other language title versions
- Removal of pathogenic organisms by water treatment processes
- Book type
- Monograph
- Book categories
- ;
- Author
- Other contributor
- Corporate author
- Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
- Publisher (including from the ministerial list of publishers)
- Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
- Publisher name (outside publisher list)
-
Wydaw. PK
- Publishing place (Publisher address)
- Kraków
- Pages
- 160
- ISBN
-
978-83-7242-935-3
- Issue year
-
2017
- Book series /Journal (in case of Journal special issue)
- Monografie Politechniki Krakowskiej. Inżynieria Środowiska = Monographs Cracow University of Technology. Environmental Engineering
- Other elements of collation
- tab.; wykr.; Oznaczenie streszczenia - Streszcz., Summ., Zsfassung
- Substantive notes
- Bibliogr. przy rozdz.
- Keywords in Polish
- technologia wody, jakość wody, woda do picia, zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- Language
- pol (pl) Polish
- Score (nominal)
- 80
- Uniform Resource Identifier
- https://cris.pk.edu.pl/info/book/CUT9b4ed42f7bc8446597a37240c7ba2303/
- URN
urn:pkr-prod:CUT9b4ed42f7bc8446597a37240c7ba2303
* presented citation count is obtained through Internet information analysis, and it is close to the number calculated by the Publish or PerishOpening in a new tab system.